Voor 22:00 besteld, vandaag verzonden!*
Gratis bezorgd vanaf € 35,-
✨ NIEUW | Onze webshop is vernieuwd! >
Tips voor het behandelen van een verbrande huid door de zon
Datum: 19-06-2024
Auteur: Sophie
Opmerkingen: 0

Tips voor het behandelen van een verbrande huid door de zon

Of je nu een dag aan het strand hebt doorgebracht, lekker in de tuin hebt gewerkt of gewoon van het zonnetje hebt genoten: je huid kan soms net iets te veel zon krijgen. Na een paar uur merk je dat je huid trekkerig en gevoelig aanvoelt. Dit zijn de eerste tekenen van een zonverbranding. Hoe kun je een verbrande huid verzorgen, de pijn verminderen en zonverbranding in de toekomst voorkomen? We vertellen het je graag.

Wat is zonverbranding?

Een zonverbranding ontstaat wanneer je huid te veel UV-straling van de zon ontvangt. Een zonverbranding is eigenlijk een acute reactie van je huid op deze straling. De mate waarin je verbrandt, hangt af van je huidtype. Mensen met een lichte huid (huidtype I en II) verbranden bijvoorbeeld sneller dan mensen met een donkerder huidtype.

Symptomen van zonverbranding 

Bijna iedereen heeft wel eens een rode, gevoelige huid gehad door een eerste graad verbranding. Maar naast roodheid en gevoeligheid zijn er meer symptomen waar je een zonverbranding aan kunt herkennen:

  • Jeukende huid;
  • Vurige roodheid die warm aanvoelt (tweede graad verbranding);
  • Gezwollen, pijnlijk en rood-blauwe huid (derde graad verbranding);
  • Bij een vierde graad verbranding kunnen blaren ontstaan, en kun je misselijk worden of koorts krijgen.

Vaak herken je een lichte zonverbranding goed. Maar wanneer je je ziek voelt, blaren krijgt of de pijn ondraaglijk is, is het van belang voor de zekerheid de huisarts te bellen.

Wat helpt tegen een zonverbrande huid?

Een verbrande huid is erg gevoelig en pijnlijk. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de huid (kortdurig) te kalmeren:

  • Gebruik aftersun producten om de huid te verzorgen.
  • Aloë vera kan de huid kalmeren, gebruik dus producten met dit ingrediënt.
  • Een koude, natte doek kan tijdelijk de pijn verlichten.
  • Bij veel pijn kun je aspirine of paracetamol innemen.
  • Bij ernstige verbranding kan het helpen om het verbrande gebied tien tot vijftien minuten onder lauw stromend water te houden of een lauwe douche te nemen.

Een extra tip: drink altijd veel water om je huid te hydrateren.

Zo behandel je een verbrande huid door de zon

Het verlicht natuurlijk al een beetje om, met de bovenstaande tips, de pijn kortdurig te verzachten. Maar wat kun je stapsgewijs doen om de verbrande huid te behandelen en ervoor te zorgen dat deze zo snel mogelijk weer hersteld? Volg deze stappen:

  • Stap 1: Zoek direct de schaduw op zodra je merkt dat je verbrand bent en smeer je huid in met after sun of aloë vera producten. Drink daarnaast veel water.
  • Stap 2: Koel de huid met natte doeken en neem indien nodig pijnstillers ,zoals paracetamol of aspirine.
  • Stap 3: Smeer je huid vervolgens twee keer per dag in met een vochtinbrengende aftersun crème of een product met aloë vera om ontstekingen te verminderen.
  • Stap 4: Blijf uit de zon en blijf de huid verzorgen met vocht inbrengende producten. Drink veel water en geef je huid de tijd om te herstellen.

Het is belangrijk om na een zonverbranding je huid rust te geven en voorzichtig te zijn met zonblootstelling. Gebruik bij volgende zonmomenten altijd een zonbeschermingsproduct dat geschikt is voor jouw huidtype.

Populaire aftersun producten

Zonverbranding is pijnlijk, maar met de juiste zorg kun je de symptomen verlichten en je huid laten herstellen. Koel de huid, gebruik verzachtende producten en blijf goed gehydrateerd. Voorkom toekomstige verbranding met geschikte zonbescherming en geniet veilig van de zon.

Liefs,

Sophie

Opmerkingen

Wees de eerste die een reactie plaatst
Plaats een reactie